Eucalyptus House was designed and built by Naa Studio. The project’s conceptual framework is built around a critique of it’s developing suburban context. It is a 104 square metre house, with a small budget.

After watching many of the beach houses pulled down and replaced with enormous houses, this house aims to retain the spirit of the beach shack with a considered floor plan to create multifunctional spaces within a small footprint. The project had a small budget, another driving force to reduce the size and aim for quality over quantity.


In plan a traditional layout of a beach house has been split centrally into two separate elements. The key driver was to open the house up to the Eucalyptus tree canopy but also allows a sense of space within a small footprint. The two wings are set up on an axis, angled towards the rear gum tree canopy. The central deck acts like a veranda unprogrammed and adaptable for use, extending the living space for all seasons. The ceiling graduates up to the North West to allow a sense of extended space and allow sea breezes that can be directed through the South Easterly windows and up through the highlight windows to the North West.

With sustainable objectives in mind, the house includes solar panels to service all heating, water and appliances, swales for stormwater collection and to water vegetable gardens, recycled materials where economical, natural and petrochemical free paints and finishes and demountable material connections where possible.

Consultants
Nas Studio – Design
Naa Studio – Build

Site Details
Location: Jan Juc, Victoria.
Site area: 590 m2
Building area: 104 m2

Project Details
Status: Built


In plan a traditional layout of a beach house has been split centrally into two separate elements. The key driver was to open the house up to the Eucalyptus tree canopy but also allows a sense of space within a small footprint. The two wings are set up on an axis, angled towards the rear gum tree canopy. The central deck acts like a veranda unprogrammed and adaptable for use, extending the living space for all seasons. The ceiling graduates up to the North West to allow a sense of extended space and allow sea breezes that can be directed through the South Easterly windows and up through the highlight windows to the North West.

With sustainable objectives in mind, the house includes solar panels to service all heating, water and appliances, swales for stormwater collection and to water vegetable gardens, recycled materials where economical, natural and petrochemical free paints and finishes and demountable material connections where possible.

Consultants
Nas Studio – Design
Naa Studio – Build

Site Details
Location: Jan Juc, Victoria.
Site area: 590 m2
Building area: 104 m2

Project Details
Status: Built