A typical red brick veneer house is renewed to respond to its siting and new occupants.

Viminalis house is set in the coastal region of south-west Victoria, between a busy town, the Bass Strait, rural land and national park.  

The brief for was for a house to responded to its context and the coastal temperament. Playing on this an entry sequence was established. An elevated boardwalk, with familiar character of local coastal boardwalks was designed to lead up to an open and light filled northern space at the rear of the property. Upon entry an existing Bottle Brush tree- Melaleuca Viminalis was retained to frame the entry. The boardwalk entry also creates an enclosed courtyard between the existing and new built forms. Protected from the cool South West winds and allowing the summer breezes into the space, providing for an additional outdoor retreat.

A datum line is set from the existing dwelling ceiling into the new additions, with Tasmanian Oak Hardwood wrapping around all of the new interior, and a new roof pitching up to the north. The timber provides a familiar sentiment of old beach houses and provides a distinct character change from new to old.

The main living space has highlight glazing set to frame the tree canopy of existing gum trees on the site. The roof pitch and eaves are designed to allow the winter sun to penetrate deep enough into the living spaces, heating the concrete floor and utilising the thermal mass effect to reduce heating needs.

Working directly with the clients through every stage of the project, we went through a process of considering the implications and benefits of demolishing the existing dwelling or renewing with additions.  This involved reviewing budget, sustainability, embodied energy of altering existing houses and building new houses along with design opportunities and limitations for both scenarios.

The existing house has been largely retained with skylights inserted to illuminate a previously dark deep floor plan.

Although the existing dwelling did not hold any endearing qualities, it was decided to give the existing house a new life to be used for grown up children visiting and extend to the rear of the property for where the owners would spend most of their time.

Consultants
CJ Henderson Builders

Site Details
Location: Jan Juc, Victoria.
Site type: Suburban
Site area: 670 m2
Building area 237 m2

Project Details
Status Built
Completion Date: 2017
Category : Residential
Type : Alterations and Additions.

Photography
Willem-Dirk Du Toit Photography

Interior
Daisy Eckersley



A datum line is set from the existing dwelling ceiling into the new additions, with Tasmanian Oak Hardwood wrapping around all of the new interior, and a new roof pitching up to the north. The timber provides a familiar sentiment of old beach houses and provides a distinct character change from new to old.

The main living space has highlight glazing set to frame the tree canopy of existing gum trees on the site. The roof pitch and eaves are designed to allow the winter sun to penetrate deep enough into the living spaces, heating the concrete floor and utilising the thermal mass effect to reduce heating needs.

Working directly with the clients through every stage of the project, we went through a process of considering the implications and benefits of demolishing the existing dwelling or renewing with additions.  This involved reviewing budget, sustainability, embodied energy of altering existing houses and building new houses along with design opportunities and limitations for both scenarios.

The existing house has been largely retained with skylights inserted to illuminate a previously dark deep floor plan.

Although the existing dwelling did not hold any endearing qualities, it was decided to give the existing house a new life to be used for grown up children visiting and extend to the rear of the property for where the owners would spend most of their time.

Consultants
CJ Henderson Builders

Site Details
Location: Jan Juc, Victoria.
Site type: Suburban
Site area: 670 m2
Building area 237 m2

Project Details
Status Built
Completion Date: 2017
Category : Residential
Type : Alterations and Additions.

Photography
Willem-Dirk Du Toit Photography

Interior
Daisy Eckersley